Η Δύναμη του Αυθεντικού Εαυτού σου

27 Οκτωβρίου, 2023
xAkaΔimia

Είναι δύσκολο να είμαστε προς τα έξω, ό ίδιος άνθρωπος που είμαστε και μέσα μας. Συχνά σκεφτόμαστε ότι για να τα καταφέρουμε στη ζωή, απαιτείται ευελιξία συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητα. Δεν αμφιβάλλω για αυτό, όμως πολλές φορές τα όρια μεταξύ ευελιξίας και προσαρμοστικότητας αποβαίνουν μοιραία και εις βάρος της αυθεντικότητας όταν τα όρια δεν είναι διακριτά.

Μπορεί να μην ξέρουμε ποιοί ακριβώς είμαστε και να πρέπει να χάσουμε τον εαυτό μας πρώτα για να τον βρούμε αργότερα. Άλλοτε πάλι, ο εαυτός μας αποκαλύπτεται σταδιακά και καλούμαστε διαρκώς να τον ακούμε πιο προσεκτικά και συνειδητά για να καταλάβουμε τελικά ποιοι πραγματικά είμαστε και ποια είναι η αποστολή μας, ώστε να βρούμε τελικά και τον προορισμό μας! 

Επιμένω όμως να υποστηρίζω ότι η αυθεντικότητα είναι μία διάσταση πολύ σημαντικότερη από την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Όταν φοβόμαστε να είμαστε πραγματικά αυτοί που είμαστε είναι γιατί πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο να είμαστε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό για τους άλλους. Για να έχουμε την αναγνώρισή και την αποδοχή τους! Και τελικά που καταλήγει το πραγματικό μας ΕΓΩ, ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ;

Φοβόμαστε ότι η πραγματική μας φύση είναι ατελής, αδιάφορη, μέτρια ή ελαττωματική. Τότε ίσως να φοράμε το προσωπείο ενός χαρακτηριστικού ή μιας συμπεριφοράς που δεν είναι πραγματικά δικό μας γιατί απλά νομίζουμε ότι είναι περισσότερο αποδεκτό από τους άλλους ή από την φωνή της κριτικής που υπάρχει μέσα μας. 

Όταν είμαστε αυθεντικοί όμως, πετάμε από πάνω μας το φόβο ότι είμαστε ανεπαρκείς ή ατελείς. Ακόμα κι αν έχουμε ανεπάρκειες, γιατί πρέπει να τις φοβόμαστε και να τις κριτικάρουμε; Η ανεπάρκεια, η ατέλεια είναι σαν τον μεταξοσκώληκα που περιμένει να γίνει πεταλούδα. Θα έλεγες ποτέ ότι ένας μεταξοσκώληκας είναι ανεπαρκές; Ξέρεις πως αν συνεχίσεις να τον φροντίζεις, σύντομα θα χαρείς το πέταγμα μιας πεταλούδας. Έτσι και τις ατέλειες σου μπορείς αν θες να τις φροντίσεις με αγάπη, όχι με διάθεση κριτικής και τελικά να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος, ομορφότερος και τελικά πιο πετυχημένος.

Η αυθεντικότητα είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο προς μια ουσιαστική ελευθερία, την ελευθερία του να μην χρειάζεται να προσποιείσαι, να αλλάζεις επιφανειακά, να είσαι ‘ειλικρινής’ στους άλλους όντας ανειλικρινής στον εαυτό σου και τελικά να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δεν θέλει. Ούτως ή άλλως δεν θα σου αναγνωριστεί η προσφορά ως αλτρουιστική διάθεση αλλά αντιθέτως θα θεωρηθεί δεδομένη για επιβεβλημένη για τους άλλους! Για σένα; Και εσύ πως αισθάνεσαι τελικά;

Για να μην συμβαίνει αυτό, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις και ύστερα να αποδεχτείς και ν’ αγαπήσεις τον αυθεντικό εαυτό σου.

Για να αναγνωρίσεις λοιπόν τελικά τον αυθεντικό εαυτό σου, αναρωτήσου:

  • Ποιός/α νομίζεις ότι « πρέπει» να είσαι;
  • Πόσο εύκολο είναι να μην είσαι αυτός ο άνθρωπος;
  • Ποιός/α είσαι τελικά πραγματικά; 
  • Θέλεις το «πρέπει» σου;

Είναι λοιπόν καιρός να κοιτάξεις τον εαυτό σου κατάματα. Είναι πλέον καιρός να ξεγυμνωθείς και να αποποιηθείς προέλευση, σπουδές και τίτλους. Μπροστά στον  καθρέπτη να ξεχάσεις το επάγγελμά σου, το ρόλο σου στην κοινωνία ή στην οικογένεια σου, την εικόνα που δείχνεις προς τα έξω, τις ετικέτες που έχεις βάλει στον εαυτό σου. Να δεις τελικά κατάματα ποια είναι τα στοιχεία μέσα σου που παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα. Να κοιταχτείς κατάματα και να αναρωτηθείς; Ποιά είναι τα χαρίσματά σου; Τα ταλέντα σου; Τα καλά στοιχεία σου; Τα προσόντα σου; Οι αδυναμίες σου; Οι ελπίδες σου; Τα όνειρα σου; Οι φόβοι σου; Πώς τελικά θέλεις να σχετίζεσαι με τους συνανθρώπους σου γύρω σου; 

Κλείσε τα μάτια σου, πάρε βαθιές και σταθερές ανάσες και φαντάσου τον εαυτό σου! 

Πως θα ήθελες να είσαι; Νιώσε την ύπαρξή σου στο παρόν και χαμογέλα. Αγάπα τον εαυτό σου! Πάψε να τον αμφισβητείς και να τον κριτικάρεις διαρκώς! Σταμάτα να κριτικάρεις τις αδυναμίες σου και να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα λάθη του. Η υπερβολική κριτική και η αυστηρότητα δε θα σε βελτιώσουν. Αντίθετα, θα σε οδηγήσουν σε παρατεταμένη αποδοκιμασία του εαυτού σου κι έτσι θα εύχεσαι να ήσουν κάποιος άλλος, να είχες προσπαθήσει κάτι άλλο, να ήσουν κάπου αλλού. 

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι η αυστηρότητα προς τον εαυτό μας θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Κι όμως τις περισσότερες φορές, είναι αυτή ακριβώς η αποδοκιμασία που μας παραλύει, μας κάνει να φοβόμαστε και να μην είμαστε αυθεντικοί.

Μην φοβάσαι ούτε την «σκοτεινή» σου πλευρά. Ακόμα και οι δυσάρεστες εμπειρίες σου, έχουν συχνά το δικό τους νόημα. Χωρίς την θλίψη, δε θα αναγνωρίζαμε τη χαρά και εάν δεν είχαμε πονέσει, δε θα καταλαβαίναμε τους άλλους γύρω μας για να τους σταθούμε. Μέσα σου υπάρχουν πολλές πλευρές, εξίσου αληθινές, εξίσου σημαντικές και αυτή η ποικιλομορφία είναι που κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό και ενδιαφέρων. Κτίσε το μέλλον σου όχι στα λάθη που έκανες αλλά στην ελπίδα ότι θα δεις το αληθινό σου Φως!

Αγκάλιασε την ανεξερεύνητη εσωτερική σου δύναμη. Ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μέσα μας έχουμε τη δύναμη να λάμψουμε, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, να ζήσουμε ευτυχισμένα. 

Ίσως μια φωνή βαθιά μέσα σου λέει «και ποιός/α είμαι εγώ για να τα αξίζω όλα αυτά;». Γιατί όμως όχι; Γιατί να μην τα αξίζεις; Μην επιτρέπεις σε αυτή τη φωνή να σε απομακρύνει από τον αυθεντικό εαυτό σου που είναι σημαντικός. 

Αγκάλιασε την και ξεκίνα μαζί της έναν ειλικρινή διάλογο! Βρες τα με το Εγώ σου αντί να το πολεμάς και απόλαυσε την δύναμή σου! Η ισχύς εν τη ενώσει! Ξεκίνα κοιτώντας προς τον ουρανό και νιώσε το άπειρο των δυνατοτήτων σου! 

Αν θέλεις πυξίδα στο ταξίδι προς την επιτυχία σου, μην διστάζεις να επικοινωνήσεις μαζί μου στο xka@xkagrowth.com