Επίτευξη Στόχων και Ευτυχία. Από το όραμα στην επιτυχία

27 Οκτωβρίου, 2023
xAkaΔimia

Πολύς κόσμος παραπονιέται ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του! Γιατί άραγε κάποιοι πετυχαίνουν τους στόχους τους, ενώ άλλοι αποτυγχάνουν; Τις περισσότερες φορές οφείλεται στο τρόπο που σκεφτόμαστε, την αντίληψή μας και στον τρόπο που ενεργούμε και αισθανόμαστε. 

Παρακάτω παραθέτω κάποιες σκέψεις που πιθανώς αν τις σκεφτείτε και αλλάξετε τον τρόπο δράσης σας να αλλάξουν και τα αποτελέσματα των ενεργειών σας και τα απορρέοντα συναισθήματα σας. 

1. Οι στόχοι σας είναι κοινότυποι 

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουν στόχους, οραματίζονται κάτι, όπως να γίνουν εκατομμυριούχοι, να αποκτήσουν ένα ωραίο σπίτι ή ένα ωραίο αυτοκίνητο ή να γράψουν ένα βιβλίο που θα γίνει Bestseller της χρονιάς. Δυστυχώς, τέτοιου είδους στόχοι δεν απευθύνονται στον πυρήνα του τι μας παρακινεί. Στην πραγματικότητα αυτό που αναζητούμε είναι η ευτυχία που θα αιστανθούμε αν αποκτήσουμε ή καταφέρουμε τους παραπάνω στόχους. Αντί λοιπόν να οραματίζεστε κάτι ως στόχο, οραματιστείτε – με όλη τη δύναμη της φαντασίας σας – πώς θα αισθανθείτε όταν επιτευχθεί ο στόχος που θα θέσετε για πραγματοποίηση.

2. Ο φόβος της αποτυχίας

Εάν φοβάστε την αποτυχία, δεν θα αναλάβετε τα απαραίτητα ρίσκα για να επιτύχετε το στόχο σας. Για παράδειγμα, δεν θα κάνετε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα επειδή φοβάστε ότι θα σας απορρίψουν. Ή δεν θα εγκαταλείψετε την αδιέξοδη δουλειά σας για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, επειδή φοβάστε ότι μπορεί να καταλήξετε απένταροι.

Αποφασίστε λοιπόν ΤΩΡΑ ότι η αποτυχία, για εσάς, είναι μια απολύτως προσωρινή κατάσταση! Αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν με τον τρόπο που θέλετε, αυτό είναι απλώς μια κατάσταση που καθυστερεί την τελική επιτυχία σας. Με άλλα λόγια, αποδεχθείτε το γεγονός ότι θα αποτύχετε μερικές φορές, αλλά θεωρείστε αυτή την αποτυχία ως αναπόφευκτο, σημαντικό και ουσιαστικό συστατικό της προσπάθειά σας. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε, βελτιωνόμαστε, εξελισσόμαστε και στο τέλος πετυχαίνουμε αν αυτό είναι πραγματικά που θέλουμε.  

3. Ο φόβος της επιτυχίας

Με ποικίλους τρόπους, αυτός ο φόβος είναι ακόμα πιο εξουθενωτικός από το φόβο της αποτυχίας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε πετύχει κάτι θεαματικό, και αποκτήσατε τεράστιο πλούτο.Τι θα συμβεί αν δεν είστε ευτυχισμένοι παρόλο που θα έχετε πολλά χρήματα; Τι γίνεται μετά; Κι αν η κατάληξη είναι να τα χάσετε όλα αυτά; Τι γίνεται μετά; Οι φίλοι σας μήπως αρχίσουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά και αρχίσουν να σας ζηλεύουν μετά την μεγάλη επιτυχία σας; Τέτοιες σκέψεις μπορούν να λειτουργήσουν πολύ αρνητικά ακόμη και σε άτομα που έχουν υψηλά κίνητρα. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι έχετε δικαίωμα στην ευτυχία, δείξτε ευγνωμοσύνη, παραμείνετε ταπεινοί και ΖΗΣΤΕ ΤΟ σε όλο του το μεγαλείο! Πιστέψτε στην ευτυχία σας και στο μέλλον, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί. Αντί να επικεντρώνεστε στα πιθανά προβλήματα, οραματιστείτε πόσο υπέροχα θα ήταν αν μπορούσατε να βοηθήσετε τους φίλους και την οικογένειά σας στην υλοποίηση των επιθυμιών τους.

4. Μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν πολύ αυτά που μπορούν να κάνουν σε μια εβδομάδα και υποτιμούν πολύ αυτά που μπορούν να κάνουν σε ένα χρόνο. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι προσπαθούν να προγραμματίσουν πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αντί να προγραμματίσουν κάποια σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η αδυναμία να πετύχουμε όλους τους βραχυπρόθεσμους επιμέρους στόχους, προκαλεί αποθάρρυνση και την λανθασμένη εντύπωση ότι ο τελικός στόχος είναι πολύ μακριά. Είναι καιρός να το πάρετε αλλιώς! Όπως καταγράφετε τη λίστα με τις δραστηριότητες και τα βήματα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ένας στόχος, προγραμματίστε μόνο το 20% των δραστηριοτήτων που τελικά θα παράγουν το 80% του αποτελέσματος, δηλαδή επικεντρωθείτε στα σημαντικά! Από εκεί και πέρα, θέστε φιλόδοξα μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα, αλλά πάντα αφήστε κάποια περιθώρια όταν προγραμματίζετε βραχυπρόθεσμα.

5. Υπερβολική ανησυχία για το ‘αβέβαιο’ μέλλον! 

Είναι εύκολο να αποθαρρυνθείτε αν φτάσετε σε ένα σημείο στο οποίο οτιδήποτε και αν κάνετε, δεν φαίνεται να προχωράτε προς το στόχο σας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να κατακτήσετε μια συγκεκριμένη δεξιότητα. Αρχικά θα προοδεύστε πολύ γρήγορα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι στη συνέχεια και μετά από κάποιο σημείο, θα νιώσετε σαν έχετε ‘κολλήσει’, ή ακόμα και να χειροτερεύετε. Αρκετοί χρησιμοποιούν αυτή την πραγματικότητα ως δικαιολογία για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και ως εκ τούτου να αποτύχουν. Μην τα παρατάτε! Όλοι μας πέφτουμε σε παλιές συνήθειες. Όταν φτάσετε σε ένα τέτοιο σημείο, είναι η ώρα να γιορτάσετε και όχι να τα παρατήσετε! Η συνειδητοποίηση ότι ξαναπέσαμε στον παλιό μας τρόπο και στις συνήθειές μας είναι σχεδόν πάντα ένα σημάδι ότι είστε στα πρόθυρα ενός σημαντικού επιτεύγματος στην πορεία προς τον στόχο, εφόσον όμως έχετε την δύναμη να επιμείνετε στην προσπάθεια. Πιστέψτε το! Πιστέψτε στις ικανότητές σας και ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ.