Ελέγξτε τις σκέψεις σας και ξεπεράστε την ανησυχία για τα οικονομικά σας

27 Οκτωβρίου, 2023
xAkaΔimia

Λέγεται πως «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία», η σημασία που αποδίδουμε όμως σε αυτό είναι τόσο μεγάλη ώστε η έλλειψη του, δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητα μας πρακτικά αλλά και εμάς ψυχολογικά. Λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει μεγάλες μειώσεις των οικονομικών μας απολαβών και έχει δημιουργήσει χιλιάδες δυσκολίες, αβεβαιότητα και χρέη, η ανησυχία για τα οικονομικά θέματα μεγαλώνει, δημιουργώντας μια έντονα αρνητική ατμόσφαιρα που πλανιέται σχεδόν παντού.

Η αλήθεια είναι ότι το χρήμα από μόνο του δεν φέρνει την ευτυχία, αλλά δυστυχώς δεν την φέρνει ούτε και η ανέχεια και η αβεβαιότητα. Σύμφωνα λοιπόν με τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, η οικονομική σταθερότητα βοηθά στο να νιώσουμε ασφαλείς και ικανοποιημένοι, άρα συνετελεί στην ψυχολογική σταθερότητα. Ενώ οι οικονομικές δυσκολίες και οι μειώσεις στο εισόδημα έχουν επηρεάσει άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο, σίγουρα όμως έχουν προκαλέσει σε πολλούς από εμάς απογοήτευση, αβεβαιότητα και ανησυχία για το αύριο.

Εάν χρειάζεσαι λοιπόν κάποιου είδους ενθάρρυνση για να διατηρήσεις τη αισιοδοξία και το κουράγιό σου και να αντιμετωπίσεις την ανησυχία σου, θυμίσου ότι:

1. Η ανησυχία δημιουργεί στασιμότητα

«Η ανησυχία είναι σαν κουνιστή πολυθρόνα. Σου δίνει κάτι να κάνεις αλλά δε σε πάει πουθενά»

Δεν υπάρχει περιορισμός για το πόσο μπορείς ν’ανησυχήσεις. Μπορείς ν’ανησυχείς όλη μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Η ανησυχία όμως, πέρα του ότι απασχολεί το μυαλό σου με τη δυσάρεστη παρουσία της, δεν μπορεί να σε βοηθήσει σε οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο κατηγορίες καταστάσεων στον κόσμο: 

  • Αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε κι 
  • Αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. 

Εάν κάτι μπορείς να το ελέγξεις, σχεδίασε ένα πλάνο δράσης κι εφάρμοσε το. Γιατί ν’ανησυχείς εφόσον είναι αντιμετωπίσιμο; Εάν κάτι δεν μπορείς να το ελέγξεις ή δεν επιλύεται, τότε και πάλι τι όφελος υπάρχει στην ανησυχία;

2. Η σημασία του να αλλάξεις οπτική και αντίληψη

«Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο.Ο αισιόδοξος περιμένει ότι θ’αλλάξει. Ο ρεαλιστής προσαρμόζει τα πανιά»

Είναι ανακουφιστικό να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και το πως μας επηρεάζει μια κατάσταση. Εάν όμως, τα συναισθήματα μας πλημμυρίζουν τόσο ώστε καταλήγουμε μόνο να παραπονιόμαστε χωρίς να προσπαθούμε ν’αλλάξουμε κάτι, τότε παραμένουμε και πάλι στάσιμοι. Η υπερβολική αισιοδοξία και η προσδοκία ότι όλα θα λυθούν θαυματουργά, έχει κι αυτή το ίδιο αποτέλεσμα. Μόνο όταν ψάξουμε ενεργά τη λύση, μόνο όταν προσαρμόσουμε τα πανιά μας, μπορούμε ν’αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

3. Αναρωτήσου τι χρειάζεσαι πραγματικά;

«Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά μεγάλα υπάρχοντα αλλά εκείνος που έχει λίγες επιθυμίες»

Το μέτρο του πόσο δυσαρεστημένοι είμαστε με την οικονομική μας κατάσταση εξαρτάται από τις προσδοκίες που έχουμε ως προς και μέσω αυτής. Εάν είχαμε συνηθίσει σ’ έναν συγκεκριμένο επίπεδο ζωής και ξαφνικά βιώσαμε μια πτώση, τότε όλες οι επιθυμίες που κάποτε εκπληρώναμε, ξαφνικά μένουν ανεκπλήρωτες. Όσο περισσότερα θέλουμε, τόσο περισσότερο δημιουργείται μέσα μας η αίσθηση της έλλειψης. Έτσι λοιπόν όσο λιγότερα επιθυμούμε κάτι, τόσο περισσότερο εκτιμάμε αυτό που έχουμε. Αντί λοιπόν να αισθανόμαστε δυσφορία με τις ανησυχίες που μας πνίγουνε ας απολαύσουμε τον αέρα που μπορούμε να αναπνεύσουμε.

4. Ο χρόνος σου είναι η περιουσία σου

«Κάθε ημέρα είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός. Κανείς δεν είναι πλούσιος,κανείς δεν είναι φτωχός, όλοι μας έχουμε από 24 ώρες»

Ακόμα κι αν οι υλικές μας επιθυμίες ή ανάγκες δεν καλύπτοντα εξ’όλοκλήρου, υπάρχουν τόσα πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα και να νιώσουμε εκπληρωμένοι και γεμάτοι, όπως ο χρόνος με οικογένεια και φίλους, η ομορφιά της φύσης, το χιούμορ και οι αστείες στιγμές. Αναζήτησε τις μικρές απολαύσεις στην ζωή σου που δεν κοστίζουν και επένδυσε τον χρόνο σου εποικοδομητικά. Η επένδυσή σου τελικά θα αποδώσει!

5. Διατήρησε την πίστη σου και κινήσου

«Εκείνος που χάνει χρήματα, χάνει πολλά. Εκείνος που χάνει ένα φίλο, χάνει πολλά περισσότερα. Εκείνος όμως που χάνει την πίστη του, τα χάνει όλα»

Είναι αλήθεια, εκείνος που χάνει την πίστη του και την ελπίδα του, τα χάνει όλα. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας, η πίστη είναι το μόνο στήριγμα που έχουμε, η μόνη ώθηση για να προχωρήσουμε. Πώς είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε τη δυσκολία αν παραιτηθούμε; Σκέψου θετικά και δράσε! Η δράση σου θα σου φέρει την αντίδραση. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου!

6. Αναρωτήσου: «Τι μπορώ να κάνω;»

«Όλοι σκέφτονται πως ν’αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς πώς να αλλάξει τον εαυτό του»

Φταίνε οι κυβερνήσεις, φταίνε οι σχέσεις μας, ο προηγούμενος εργοδότης μας, η άδικη κοινωνία, το σύστημα, οι καταστάσεις και οι συνθήκες. Εάν αλλάξει ο κόσμος, θ’αλλάξει και η κατάσταση μας. Έτσι μπορεί να πιστεύουμε και να προσπαθούμε ν’αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι κι αυτό σεβαστό ιδεώδες, αλλά πριν αλλάξουμε τον κόσμο, μήπως θα ήταν καλό ν’αναρωτηθούμε τι θα μπορούσαμε ν’αλλάξουμε στον εαυτό μας; Την προσέγγιση μας στα πράγματα και το πώς σκεφτόμαστε; Τον τρόπο που μπορούμε να εξελιχθούμε, να αναπτυχθούμε και εν τέλει να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας;

7. Ξεπέρασε το φόβο της έλλειψης, προσφέροντας

«Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά αλλά αυτός που δίνει πολλά»

Όταν δίνουμε, αυτόματα αρνούμαστε να παραδοθούμε στο φόβο ότι δεν έχουμε και ότι δεν θα έχουμε. Απαγκιστρωνόμαστε από τις σκέψεις της προσωπικής μας έλλεψης και κάνουμε ένα αισιόδοξο βήμα για να ξεπεράσουμε την ανησυχία πως αυτό που έχουμε δεν είναι αρκετό. Η προσφορά και η βοήθεια προς τους άλλους είναι αληθινό μονοπάτι στην ευτυχία. Όταν δίνεις ανοίγεις χώρο για να δεχτείς την προσφορά!

8. Αποδέξου την μεταβλητότητα και ότι «τα πάντα ρει και ουδέν μένει»

«Άσε τα πάντα να σου συμβούν. Την ομορφιά και τον τρόμο.  Απλά προχώρησε. Κανένα συναίσθημα δεν είναι τελειωτικό»

Κανένα συναίσθημα, καμιά κατάσταση δεν είναι τελική. Τα πάντα εναλάσσονται, χαρά και λύπη, άγχος και ηρεμία, σιγουριά κι αβεβαιότητα. Το μυστικό είναι η υπομονή και η πίστη ότι προχωρώντας θα βγούμε από τη δυσκολία αργά ή γρήγορα.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το σήμερα την ωραιότερη μέρα της ζωής μας. Ωραιότερη όχι γιατί είναι απαραίτητα γεμάτη χαρά και ξεγνοιασιά αλλά γιατί αποφασίσαμε πως ακόμα και η δυσκολία ή ο πόνος που νιώθουμε είναι όλα πέτρες του ίδιου σπιτιού, του εαυτού μας, κι όλα μαζί χτίζουν εμάς. Όταν εκτιμάμε το σήμερα και πιστεύουμε στην ικανότητα μας να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, η ανησυχία αφανίζεται κι εμείς ανακαλύπτουμε την κρυμμένη μας δύναμη.

Κάνε λοιπόν την αρχή και απάλλαξε τον εαυτό σου από έννοιες και ανησυχίες! Πίστεψε στον εαυτό σου και προχώρα, φτιάξε την ζωή που επιθυμείς και ΖΗΣΕ!